Gräsänder

Det är sol ute kan man fota gräsänder om man har sådana i närheten. Det råkar vara så lägligt att det var både sol ute, och fanns gräsänder i närheten. Så jag tog tillfället i akt och fotograferade sådana. 

Hundvalpar

Sådär ja! Nu har jag blivit bättre vän med den här datorns photoshop (nåja, åtminstone så pass att vi kan umgås utan att bli ovänner under en begränsad tid, inte så pass att jag skulle kunna tänka mig att bjuda hem den på te). Detta innebär att jag nu äntligen har möjlighet att lägga upp bilderna på de fantastiskt söta hundvalparna som jag fotograferade i söndags, woho! De var ännu sötare än på bilderna, jag lovar.
 
(Ni får ursäkta extremt stora vattenstämplar stundtals, dels så kom jag och storleken på texten inte riktigt överens = De blev av väldigt varierande storlek, och dels så har jag fått för mig att folk hellre kopierar bilder på hundvalpar än bilder på mossor, undra varför...)
Om bilderna ser felredigerade ut (för mörka, för ljusa, eller märkliga i färgerna) så skyller jag på att den här skärmen inte är som den jag är van vid.
 
Nikon 50 mm f/1.8
 
Alla bilder på bloggen är skyddade med upphovsrättslagen.

God jul!

Hejsan och god jul!
Nu kommer äntligen ett nytt inlägg. Det var verkligen på tiden. Avsaknad av fotolust och därefter photoshop är inte gynnsamt för en aktiv fotoblogg, alls, faktiskt. Snart kommer bilder på djur, hundvalpar kan jag lova, eventuellt dyker även ett inlägg med varaner och katter upp. Jag blev leds på photoshop igår eftersom det dog innan jag hunnit spara hundbilderna, så jag ska göra ett nytt försök ikväll eller imorgon, beroende på tid och ork. 
Idag kommer lite bilder på min farmors julgran, dagen till ära.

Nikon 50 mm f/1.8
 
Alla bilder på bloggen är skyddade med upphovsrättslagen.

Hej jag har inte glömt er.

Hejsan
Jag har inte glömt er, bara så ni vet. Jag har förflyttat mig söderut och hälsar på mina föräldrar. Just nu är vi iofs ännu mer söderut än så för att hälsa på släktingar osv. Jag lovar att visa er bilder inom kort (om jag kan lyckas få till några, har lite.. brist på datorer med redigerinsprogram här).
 
Men jag återkommer, jag lovar!
 

Små flygande djur

Hejsan
Idag ägnade jag delar av min eftermiddag åt att fota små flygande djur. De var rätt söta.


Nikon 70 - 300 mm f/4,5-5,6
 
Alla bilder på bloggen är skyddade med upphovsrättslagen.
 

Rimfrost

Idag var det rimfrostigt ute, det var mysigt. Och kallt. Skogen var dåligt plogad (eller inte alls) så snön räckte mig upp till knäna, vilket resulterade i att jag fick snö i stövlarna och blev blöt om fötterna. Och eftersom de i Emil i Lönneberga säger att huvudsaken är att man håller sig torr om fötterna så beslutade jag mig för att gå in. Jag fick dock en del bilder innan dess, bilden på gatlyktan är tagen för ett par dagar sedan.


Nikon 85 mm f/3.5
 
Alla bilder på bloggen är skyddade med upphovsrättslagen.

Jaha.... Där försvann det...?

Ehm. På något spännande sätt har resten av mina tidsinställda inlägg bara.. försvunnit. Det var ju roligt osv. Nåja, det blev en julkalender med 7 luckor. Där... ser man. 
Hoppas på bättre lycka nästa år (då ska jag nog spara dem någon annanstans än bara på bloggen också).
Jag ska försöka skriva om ett par av inläggen, men antagligen inte alla. Lite grinig över att allt försvann, men ja, så kan det gå.
 
Nåja, som tröst eller så bjuder jag på lite vinterbilder.
 
Nikon 85 mm f/3.5
 
Alla bilder på bloggen är skyddade med upphovsrättslagen.

7. Allt är inte svart eller vitt

Svartvita bilder kan vara otroligt snygga, och vissa bilder passar otroligt bra i gråskala. Hur vet man vilka bilder som passar i svartvitt? Jo, man testar! Men jag tänkte idag ge några tips på hur vilka bilder som ofta gör sig bra i gråskala, och vilka som brukar bli ganska platta och tråkiga. 
 
Bilder som gör sig bra i gråskala har ofta ganska mycket kontrast i ljushet emellan motivet och bakgrunden. I många fall ser man en konstrast i färger, men egentligen inte så mycket i övrigt. En röd blomma mot en grön bakgrund ger stor kontrast i färg, men det är viss risk att bilden blir förbannat tråkigt i gråskala, eftersom den bara blir just... grå.
 
Nedan följer ett exempel på en bild där färgerna ger konstrast snarare än ljuset.
 
Nu tänkte jag även visa ett par bilder som gör sig rätt bra i svartvitt.
 
Som vanligt är det här bara mina personliga tips, och även bilder med mindre skillnader i ljus kan bli bra i svartvitt, undantag finns det alltid.

6. Att fånga ett ögonblick (Slutartid)

En annan inställning som är vettig att lära sig när man ska handskas med en systemkamera är slutartid.

Slutartid är den tid som ljuset släpps in i kameran, och då även under den tid som bilden tas.

 

Om ljuset släpps in under långt tid blir bilden ljusare, om ljus släpps in under kort tid blir bilden mörkare.

Har man en lång slutartid tas bilden under en lång tid, och du får rörelseoskärpa. Med en kort slutartid kan man fånga en viss rörelse.

 

Varför vill man ändra slutartiden?

Man kan antingen göra bilder ljusare eller mörkare genom att ändra slutartiden. 

Men det finns även en hel del spännande saker att fota med kort och lång slutartid (med lång slutartid är stativ bra att ha, då det brukar vara svårt att hålla kameran still en längre tid).

 

Slutartid brukar anges exempelvis 1/300 (trehundradelars sekund) eller 1" (en sekund).  På bilden nedan är slutartiden en trettondel av en sekund.

Hur ställer man in slutartid?

Ställ ratten på S eller Tv (beroende på kameramärke).

Vrid på ratten på kamerans baksida eller ovansida (varierar, du lär hitta den, gör du inte det kan du kontakta mig så kan jag guida dig).


5. Våga vrida världen

Ett fel som många gör är att de inte vågar testa sig fram. Våga testa nya vinklar, nya motiv och rent allmänt testa något nytt. I många fall kommer det gå dåligt och bilderna blir helt vedervärdiga, men då och då blir det riktigt intressanta bilder.

 

Att tänka på: 
1. Vrid på saker och ting.
2. Gå nära, ibland ser saker helt annorlunda ut på nära håll (makroobjektiv eller mellanring till systemkameran eller makroinställning på kompaktkameran är en fördel här).
3. Fota nya saker! Något kan se fruktansvärt trist ut vid första anblicken, men vid en närmare titt eller i en rolig vinkel kan saker se helt annorlunda ut.
4. Fota en viss detalj, saker kan vara tråkiga i sin helhet, men ha detaljer som blir spännande på bild.

 

Nedan visas några exempel


4. Se dagens ljus

Idag tänkte jag berätta om ljus, för ljus är det viktigaste av allt inom fotografi.


Jag tänkte i huvudsak fokusera på det här med "bra" och "dåligt" ljus. En vanlig missuppfattning är att bra ljus skulle vara mitt på dagen en solig dag utan ett moln på himlen, så är dock inte fallet.

 

Jag brukar råda folk om att gå ut och fota då solen nyss gått upp, eller snart ska gå ner, för då brukar ljuset vara helt okej. Det kan även vara bra ljus så solens strålar sipprar in mellan molnen eller liknande.

Dåligt ljus brukar förekomma mitt på dagen (särskilt på sommaren) när solen står som högst på himlen. Det är, logiskt nog, inte heller särskilt bra ljus när det är helt mulet och inget solsken alls ute.

Det här är endast riktlinjer, det går absolut att få helt okej bilder även i "dåligt" ljus om man sammarbetar med sin kamera (och bildbehandlingsprogram). Ibland kan man fota i helt fel ljus, och få ganska spännande bilder.

 

Det bästa är att fota ofta, och märka när det är bra och dåliga ljusförhållanden i ens eget tycke.

 


3. Mycket eller lite i skärpa (Bländare)

Många nybörjare med systemkameror funderar över "Hur får man en oskarp bakgrund?". Svaret på denna fråga är "Man ställer in bländaren". Följdfrågorna är ganska självklara; Vad är bländaren och var ställer man in den? Dessa tänkte jag försöka besvara i dagens inlägg.

 

Bländaren är den öppning som släpper in ljus. En stor öppning släpper in mycket ljus, en liten öppning släpper in lite ljus. Det här kan vara bra att tänka på om man vill fota en dag då ljuset inte är så bra.

 

Nu kommer vi till det röriga.
En stor öppning (stor bländare) har ett litet bländartal, t ex 4.
En liten öppning (liten bländare) har ett stort bländartal, t ex 20.

 

Nu till hur man får en oskarp bakgrund:
Om du fotograferar med ett litet bländartal blir en liten del av bilden i skärpa. (Oskarp bakgrund!)
Om du fotograferar med ett stort bländartal blir en stor del av bilden i skärpa.

Sammanfattningsvis:
Vill du ha en bild där en mindre del av bilden är i skärpa - Välj ett litet bländartal
Vill du ha en bild där allt i bilden är i skärpa - Välj ett stort bländartal
Vill du ha en bild där med något mellanting - Välj ett bländartal någonstans mittemellan (t ex 12)

 

Hur ställer man då in bländaren?

Om du vill komma till läget där du kan justera bländaren väljer du (oftast) A eller Av (beroende på kameramärke) på ratten på kamerans ovansida (bilden nedan är min Nikon D5000).

 

För att ändra bländartalet skruvar du på ratten som brukar finnas på kamerans baksida eller vid avtryckaren (exakt plats kan variera, men den brukar inte vara så svår att hitta, testa!).

 


2. Vinka till vinklar

Vilken vinkel man fotograferar ur gör ofta mer än man tror. När man är nybörjare gör man ofta felet att man fotograferar saker rakt uppifrån och kommer fram till att "Nej men gud vad tråkigt det blev!", utan att ha testat att sätta sig ner, och fotografera motivet från sidan.
 
Att tänka på:
1. Olika motiv gör sig bra ur olika vinklar, en blomma kan vara fin även underifrån, ett porträtt brukar inte göra sig likabra underifrån då man mest brukar se rakt in i en näsa.
2. Testa dig fram! Våga prova många olika vinklar på samma motiv, många bilder blir mycket roligare om de är fotade ur en spännande vinkel. 
3. Ljuset faller olika ur i olika vinklar, ibland kan man få snygga ljuseffekter ur en vinkel, och helt vedervärdiga ur en annan.
 

1. Med förgrunden som bakgrund

Detta är första delen i min julkalender och alla sitter med spänning och väntar på att få veta vad som komma skall. Nu är väntan över, och vi ska prata om att ha... bakgrunden framför motivet. 
 
När jag fotograferar, brukar jag i ganska många fall fotografera med blad, gräs eller dylikt mellan kameran och det jag fotograferar. Detta kan bli både otroligt märkligt, och rätt bra, beroende på hur man gör. 
 
Att tänka på:
1. Ha något framför med hål eller springor i, du måste kunna se motivet i springorna. (t ex en buske, inte en.. fotboll)
2. Om du kan, ha stor bländaröppning (litet bländartal).
3. Börja en bit ifrån, och kom sedan successivt närmare och närmare motivet. 
4. Ta många bilder, risken att du får skärpa på fel plats med saker framför är ganska stor.
 
 
Några andra exempel där jag använt samma sätt att fotografera på:
 
Nikon 85 mm f/3.8
 
Alla bilder på bloggen är skyddade med upphovsrättslagen.

Julkalender

Hejsan hoppsan 
Snart kommer första delen i min julkalender att publiceras här på bloggen. Den kommer att inkludera lite allt möjligt (som berör foto självfallet, det här är trots allt en fotoblogg). Vissa inlägg kommer förmodligen att kännas rätt basic för vissa, men kan kanske vara användbara för andra. Tanken är att de flesta inlägg ska kunna användas både av dem med kompaktkamera och dem med en systemkamera, även om det lär bli en övervägande del system. 
 
Så se framemot 24 dagar nu med fototips, inställningsförklaringar och annat smått och gott! :)Jag är en tjej född 1992 som studerar molekylärbiologi på Uppsala Universitet.
En dag för länge sedan fick jag en kamera i mina händer och insåg att jag tyckte om att fotografera. En regnig dag 7 år senare skapade jag mig en fotoblogg; här är den.
Jag fotograferar med en Nikon D5100.
----------------------------